Uluslararasi Sinavlar


SAT Sınavı Nedir ?


SAT (Scholastic Aptitude Test) Amerika’daki yüksekokul ve üniversitelere girişte hem amerikan vatandaşları hem de yabancı uyruklu öğrenciler tarafından kullanılan aynı zamanda Türkiye’deki yabancı uyruklu öğrencilerin Türk üniversitelerine yerleştirilmesi sürecinde de birçok üniversite tarafından kabul edilen bir sınavdır.

“The College Board” tarafından düzenlenen SAT (Scholastic Aptitude Test) Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda yedi defa, Amerika dışındaki ülkelerde ise yılda altı defa olmak üzere uygulanır. Sınavlar genellikle 2 ayda bir uygulanmakta olup sınavlara başvurular ve kayıt, ilgili ülkelerdeki başvuru merkezlerinden veya internet üzerinden (http://sat.collegeboard.com/) yapılır. Sınavlara katılmada herhangi bir sınırlama yoktur. SAT sınavları sonuçları 2 yıl süreyle geçerlidir.

SAT (Scholastic Aptitude Test) üniversite öğreniminde önemli ve gerekli olan eleştirel okuma, yazma-kompozisyon ve matematik-geometri alanlarında öğrencilerin bilgi düzeyini ve yorum yeteneğini ölçmeyi hedefler. SAT sınavı öğrencilerin üniversite öğreniminde akademik başarıya ulaşmakta gereksinim duyacakları ve orta öğretimde öğrenmiş oldukları düşünme becerilerini sınar.

Genellikle lise son sınıf öğrencileri ya da liseden mezun olmuş olan öğrenciler SAT sınavına girerler. Bu test öğrencilerin orta öğretim boyunca edindikleri bilgi ve becerileri hangi düzeyde kullanabildiklerini  ölçmeyi amaçlar. Bu sınavda düşünce ve problemleri çözüş biçimleri ve nasıl problemler arasında nasıl bağ kurdukları da değerlendirilir. Yükseköğrenim kurumları için SAT büyük bir kaynaktır. Bu test aynı zamanda öğrencilerin üniversitedeki performanslarının en hassas göstergelerinden bir tanesidir.

SAT (Scholastic Aptitude Test) sınavları SAT 1 (Reasoning Test) ve SAT 2 (Subject Test) olmak üzere iki ayrı sınavdan oluşur.

SAT 1 “Reasoning Test”, 3 saat 45 dakika süren ve çoktan seçmeli bir testtir. Öğrencinin sayısal ve sözel yeteneğini ölçer. SAT 1, “Mathematics” (Matematik – Geometri), “Critical Reading” (İngilizce sözel/eleştirel okuma), “Writing” (Kompozisyon) olmak üzere 3 bölümden oluşur. Her testin skoru 200 ile 800 arasında değişmektedir.
Amerikan üniversitelerine başvurulurda SAT 1 sınavının 3 bölümünün de sonucu dikkate alınırken, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere başvurularında sadece “Mathematics” ve “Critical” Reading testlerinin sonuçları dikkate alınır, “Writing” bölümü skoru değerlendirmeye alınmaz.

SAT 2 “Subject Test” ise 1 saatlik bir testtir. Soruların çoğunluğu çoktan seçmelidir. Bu test, öğrencinin özel olarak bir akademik konu üzerindeki bilgisini ölçmeyi amaçlar. Test skoru 200 ile 800 arasında değişmektedir. SAT 2 testinin başlıca konuları İngilizce, Tarih, Matematik, Biyoloji, Kimya, Fizik, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Latince, Japonca, Çİnce’dir. Pek çok Amerikan Üniversitesi SAT testlerinin en az birisini, daha prestijli üniversiteler her ikisini birden isteyebilirler. Türkiye üniversiteleri ise yabancı uyruklu öğrencileri kabul ederken SAT 2 sonucunu dikkate almazlar.


ACT (American College Testing)


ACT (American College Testing), aynı SAT gibi Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversitelere başvuran öğrencilerin seviyelerini tespit etmek için 1959’dan beri sunulan standardize bir test. Özellikle son on yıllık süreçte popüleritesi gittikçe artan ACT, nihayet 2011 senesinde sınavı alan öğrenci sayısında SAT’yi geride bırakmayı başardı. SAT gibi çoktan seçmeli bir format içeren ACT, SAT’den farklı olarak dört ana kısımdan oluşuyor: English (İngilizce), Mathematics (Matematik), Reading (Okuma) ve Science (Fen). Ayrıca 2005’den bu yana ACT isteğe bağlı olarak öğrencilere “Optional Writing” bölümü de sunmakta. ACT’de öğrenciler yukarıda bahsi geçen dört temel alanda test ediliyor ve her bölümden 1—36 arasında bir puan alıyorlar. Bu dört bölümden alınan puanların genel ortalaması öğrencinin toplam ACT puanını (“composite score”) veriyor. Essay kısmında ise öğrenciler 2—12 arasında notlanıyorlar.

ACT’nin ilk kısmını 45 dakika süren English (İngilizce) testi oluşturuyor. Bu bölümde öğrenciler 75 dakika içerisinde ağırlıkla anlam bozukluğu ve retorik ile ilgili soruları cevaplıyorlar. İngilizce kısmının ardından 60 soru içeren Mathematics (Matematik) testi gelmekte. Bu bölümde ise öğrenciler 60 dakikalık süre içerisinde cebir ve geometri konularını kapsayan sorulara yanıt veriyorlar. SAT’de olduğu gibi ACT’de de Matematik sınavında hesap makinesi kullanılabiliyor. ACT, Matematik dışındaki tüm sınavlarda sorulara 4 cevap şıkkı koyarken, matematik sorularında 5 cevap şıkkı bulunuyor. Matematik sınavının ardından üçüncü bölümde öğrenciler Reading (Okuma) testinde 35 dakikada 40 soru cevaplıyorlar. Bu bölüm her biri on soru içeren ve edebiyat, doğal bilimler ve sosyal bilimler alanlarından seçilmiş dört pasajı kapsıyor. ACT’nin son bölümünü ise yine 35 dakikada 40 soru cevaplamayı gerektiren Science (Fen) testi oluşturuyor. İsteğe bağlı verilen Writing (Kompozisyon) kısmı sınavın dört ana testi tamamlandıktan sonra geliyor. 30 dakika süren bu bölümde öğrenciler sosyal içerikli bir konu hakkında kompozisyon oluşturuyorlar. Kompozisyondan alınan puan öğrencinin yalnızca İngilizce test skoruna etki yapıyor. Her ne kadar kompozisyon kısmı isteğe bağlı dahi olsa, bir çok üniversite başvuru sürecinde bu bölümü şart koşmakta.

Genel olarak bakıldığında, ana dili ingilizce olan öğrencilere karşı SAT’de ciddi bir dezavantaj yaşayan Türkiye’li öğrencilerin ACT’de çok daha başarılı ve uluslararası alanda rekabetçi oldukları gözlemlenmektedir. Zira SAT’de arananlar geniş İngilizce kelime haznesi ve üstün dil becerisi iken, ACT öğrencinin rakamlarla ilişkisini ve zaman baskısı altında ne kadar fazla soruyu hatasız cevaplayabildiğini test etmektedir. Kısacası, SAT’de başarılı olmak için öğrencinin İngilizce temelinin çok kuvvetli olması gerekmektedir. ACT ise daha çok zamana karşı bir yarış olarak değerlendirilebilir—burada öğrenciden istenen yoğun kelime bilgisi ve pasaj okuma kabiliyeti değil, nisbeten basit sorulara hata yapmadan, en kısa sürede cevap vermesidir. Nitekim dört yanlışın bir doğru götürdüğü SAT’den farklı olarak ACT yanlış cevap için öğrenciyi cezalandırmamaktadır, ki bu da öğrencinin kendisine yöneltilen tüm sorulara cevap vermesinin istenmesinden kaynaklanmaktadır.

Sonuç olarak:

  • ACT’de sorulan sorular SAT’dekilere göre daha dolambaçsız
  • SAT ACT’ye göre kelime bilgisine çok daha fazla önem veriyor
  • SAT’nin aksine ACT’de Fen Bölümü bulunmakta
  • ACT SAT’e göre daha ileri derecede matematik kavramları içermekte
  • ACT’nin Writing kısmı isteğe bağlı olsa da çoğu üniversite tarafından isteniyor
  • SAT’de toplam 10 kısım bulunurken, ACT 4 ana kısımdan oluşuyor
  • ACT’de öğrenciler SAT’nin aksine verdikleri yanlış cevaplar için cezalandırılmıyorlar
  • ACT öğrencinin genel becerisini ölçmek için daha elverişli bir metod izliyor


TOEFL Sınavı Nedir ?

Test of English as a Foreign Language (TOEFL) adıyla ilk olarak 1964 yılında düzenlenen Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı, başlangıçta Amerika Birleşik Devletleri üniversitelerine girişte istenen bir test iken, günümüzde dünya çapında Birleşik Krallık, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda, Avustralya, Singapur ve Malezya’nın da aralarında bulunduğu 130 ülkede 9000’den fazla üniversite ve kurum tarafından kabul ediliyor.

 Amerika Birleşik Devletleri merkezli kar amacı gütmeyen Educational Testing Service (ETS) tarafından tasarlanan TOEFL’ın puan sınırlaması 0 ila 120 arasında değişiyor. TOEFL sonucuna göre öğrenci ya da çalışan alacak olan her kurum kendi taban puanını belirlemektedir.

 TOEFL, Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma olarak 4 bölümden oluşur. Sınava yazılı olarak katılabileceğiniz gibi, internet üzerinden de katılmanız mümkündür.

 TOEFL iBT

 İnternet aracılığıyla düzenlenen TOEFL iBT (internet-based test), süre olarak 3 saat 10 dakika ile 4 saat 20 dakika arasında değişmektedir. Katılımcılar ayrıca Okuma ve Dinleme aşamalarından sonra 10 dakikalık bir ara verebilirler. TOEFL iBT sınavları yıl içerisinde 50’den fazla düzenlenmektedir. Bu adresten Türkiye’de TOEFL iBT testinin hangi tarihlerde hangi şehirlerde düzenleneceğini görüntüleyebilirsiniz. TOEFL iBT’ye katılım ücreti Türkiye için 185 Amerikan Doları’dır. Bu ücret, sınava girilen ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple katılımcıların sınava girecekleri ülkedeki fiyatları kontrol etmelerini öneriyoruz.

 TOEFL PBT

 Kağıt üzerinde yapılan TOEFL PBT (paper-based test), süre olarak 2 saat 20 dakika ila 2 saat 30 dakika arasında değişmektedir. TOEFL PBT sınavı, teknolojik gelişmeler sebebiyle yavaş yavaş kullanımdan kaldırılmaktadır. Günümüzde dünya genelindeki TOEFL sınavına giren kişilerin sadece %4’ü TOEFL PBT’ye girmektedir ve bu sayı giderek azalmaktadır. Düzenlenme tarihleri, internet üzerinden teste göre çok daha az olan TOEFL PBT hala Türkiye’de düzenlenmektedir. Bu adresten Türkiye’deki TOEFL PBT sınav tarihlerini ve başvuru sürelerini görebilirsiniz. PBT sonuçları sınav gününden 5 hafta sonra postalanmaktadır. TOEFL PBT’ye katılım ücreti Türkiye için 170 Amerikan Doları’dır.

 TOEFL Sınavına Hazırlık

 Okuma

 TOEFL sınavında Okuma bölümünde katılımcılara akademik 3 veya 4 adet metin verilir ve bu metinler üzerinden hazırlanan sorulara yanıt vermeleri istenir. Bu bölümde soru sayısı 36 ila 56 arasında değişebilir, bu sebeple Okuma bölümünde katılımcıya verilen süre de 60 ila 80 dakika arasında değişiklik göstermektedir.

 ETS, TOEFL sınavına girecekler için kaynak sunmaktadır: bu adresten sınav ile ilgili resmi kitap, test ya da kurslar satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra BBC, Financial Times, The Economist gibi sitelerden İngilizce makaleler okuyabilir, Penguin serisinden kendi seviyenize göre kitaplar alabilirsiniz.

 Dinleme

 TOEFL’ın Dinleme bölümü, soru ve süre sayısı açısından değişiklik gösterebilmektedir. Katılımcılara 34 ila 51 arasında soru sorulur ve soru sayısı ile dinleme pasajlarına bağlı olarak 60 ila 90 dakika aralığında cevap süresi tanınır. Katılımcılar konuşmaları, sınıf tartışmalarını ve sohbetleri dinleyerek sorulara yanıt verirler.

 Dinleme bölümünde başarılı olmak için TOEFL’ın resmi online hazırlık kurslarına katılabilirsiniz. Bununla birlikte The Official Guide to the TOEFL Test, Fourth Edition kitabını alabilirsiniz. Bu kitap CD ile birlikte gelmekte, üç tam TOEFL sınavı barındırmakta ve pek çok ipucu içermektedir. Ek olarak İngilizce filmleri dublajla değil de altyazılı ve hatta seviyeniz iyiyse altyazısız olarak izleyebilir, böylece dinleme yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.

 Konuşma

 Konuşma aşamasında, TOEFL katılımcıları 20 dakikalık süre içerisinde bilinen bir konu ile ilgili fikir belirtme, okuma ve dinleme görevlerine göre konuşma yaparlar.

 Konuşma pratiğinizi geliştirmek için TOEFL kurslarına katılabilirsiniz. Bu alanda Boğaziçi Üniversitesi ya da Galatasaray Üniversitesi’nde TOEFL kursları bulunmaktadır.

 TOEFL Konuşma sınavında başarılı olmak için ayrıca daha önceki sınavlarda sorulan konular ile ilgili kendi konuşmanızı hazırlayabilir, konuşmanızın nasıl olacağını belirleyebilir ve pratik yapabilirsiniz.

Ek olarak TOEFL konuşma sınavında katılımcılar doğrudan bilgisayara karşı konuştuğu için, katılımcılar kendilerini stres altında hissedebilirler. Stresten kurtulmak için, evinizde bilgisayara karşı seçtiğiniz bir konuda konuşma yapabilir, bu konuşmanın ses kaydını alabilir ve sonrasında kaydı dinleyerek eğer varsa yanlışlarınızı tespit edebilirsiniz.

 Yazma

 TOEFL sınavının Yazma bölümünde süre 50 dakikadır ve katılımcılardan okuma ve dinleme görevlerine göre kompozisyon yazmaları ya da bir fikri yazarak desteklemeleri istenmektedir. Yazma bölümünde başarılı olmak için gramer hatalarından kaçınmalı ve geniş bir kelime dağarcığınız olduğunu göstermelisiniz. Bunu yapmak için bol bol pratik yapmalı ve yeni kelime öğrenmelisiniz.

 TOEFL’da başarılı olmak için düzenli ve sistemli bir çalışma şarttır. İngilizce becerilerinizi geliştirmek ve sınavdan iyi bir puan almak için Official TOEFL iBT Tests with Audio kitabını alabilirsiniz, bu kitap geçmiş yıllarda yapılmış beş gerçek TOEFL sınav örneği sunmaktadır. Ayrıca TOEFL Practice Online ile alıştırma sınavlarınızı da internet üzerinden yapabilirsiniz.